Search
  • Nine Sjudin

Milf, cougar eller high maintenance?

Updated: Nov 14, 2019

Läste i DN idag om ”kärlekens nya persongalleri” och undrar varför det hela tiden skapas etiketter och grupperingar för oss människor. Det har ju alltid funnits fler etiketter på oss kvinnor än på män för att beskriva hur vi är utifrån vårt utseende och vårt sätt att föra oss – allt sett från ytan. Och visst kan jag se på det med en viss humor, men också lite sorgset för många gånger hamnar en helt fel etikett på någon. Själv kom jag hem till min mamma när jag var arton och var knäckt för att alla mina väninnor fick mer uppvaktning än jag när vi var på disco. Jag kände mig fel, ful och förmodligen ointressant i killars ögon. Jag tittade på mina tjejkompisar och försökte förstå varför det var så. Några hade större bröst, jämnare tänder, mindre rumpa och mörka sensuella ögon. Då i slutet på 70-talet var det inte så mycket att göra åt det, men idag skulle jag kanske försökt att få ihop pengar för att göra om mig lite grann. Lite fylligare läppar kanske, för Brigitte Bardot var ju idealet då och hon hade sensuella läppar. Eller fixa större bröst som skulle attrahera killarna. Ja det finns ju mycket vi kan göra idag för att efterlikna någon som vi tycker är vacker, sexig eller snygg … men jag fick nöja mig med att bleka håret, skaffa andra kläder och testa ny make up. Det förändrade ingenting ändå. Långt senare när jag var runt trettio och hade varit gift i några år fick jag svar på varför jag inte blev uppvaktad på krogen. Det var en fotograf, som fotade mig för ett reklamuppdrag som betedde sig lite avmätt och konstigt när jag kom till studion, men efter en timmes jobb och en massa gapskratt och roliga konversationer sa han det till mig:

– Det var ju skitkul att jobba med dig – hade lite panik när jag fick din bild från byrån för jag kunde se att du var en sån där tjej som liksom står över alla andra.

Jag bara gapade. Vad menar du?

– Du utstrålar att du är så säker på dig själv, skulle aldrig våga gå fram till dig på krogen.

Efter det frågade jag flera av mina nära killkompisar och de bara log – ja, har du inte fattat det tidigare. Du är liksom ”out of one’s league” … Så ända till det att jag var trettio gick jag omkring och trodde att det var fel på mitt utseende när det egentligen handlade om min utstrålning. Tänk om jag hade börjat göra om mig med hjälp av kirurgi – det hade ju knappast hjälpt. Nu fick jag istället en intressant frågeställning att ta tag i: Varför utstrålar jag någonting jag inte är?


De flesta som känner mig skulle säkert hålla med om att jag är en ganska knasig, kul typ med ett gigantiskt hjärta. Enda sättet att ta reda på det var att vända sig inåt istället – och det var det bästa jag gjort i mitt liv. Lite terapi och framförallt träning i att vara närvarande genom meditation blev en väg för mig att ta reda på vem jag är. Nu är jag är så tacksam och lycklig över att jag inte fallit för att låta kirurgen göra om mig – för det finns ju bara EN av mig. Det är ju så vi föds och av någon anledning var tanken att vi skulle vara olika. Det gäller varenda liten del av oss … #sourceoflife #youareunique #duärunik #varsnällmotdig #kärlekkraftochmod

13 views0 comments