Search
  • Nine Sjudin

Det är svårt att förstå och kunna bära att vi alla är unika

”Just the way you are” – en titel ur Billy Joels låtarkiv. Så många gånger jag lyssnat på den och sjungit med och tänkt – wow, det finns de som tycker att man duger som man är. Nu är frågan – är det andra som ska bestämma om jag duger? Vi föds alla unika, även enäggstvillingar är unika – det finns bara en av mig. Jag var tvungen att fylla femtio för att börja förstå att det är helt underbart med alla olikheter, men ändå tog det ända tills jag var 55 för att acceptera precis den jag är. Jag trodde jag redan hade accepterat det, men så blev jag kär i en underbar man som visade sin kärlek genom att fotografera mig var vi än befann oss i alla möjliga situationer och istället för att ta det som en kärleksförklaring blev jag helt besatt av att se hur mullig jag blivit och hur jag har åldrats. Och så började jag, som jag gjort under livets gång, att jämföra mig med andra. Till slut sa Alexander ”Jag tänker sluta fotografera dig, för det gör mig så ledsen att se dig totalt tappa bort dig själv i jakten på perfektion. Du jämför dig själv med kvinnor som är hälften så gamla och talar om hur vackra de är – vet du att de mest attraktiva kvinnorna är de som är helt nöjda med sig själva oavsett om de är 18 eller 80. Nu är det ju tyvärr så att det är väldigt få 18-åringar som är nöjda, men det finns gott om 80-åringar som förstått att de är precis som de ska vara”. Jag blev helt stum och kände mig fruktansvärt dum.

Det här var drygt tre år sedan och sedan dess har jag varit mer till freds med mig själv än jag någonsin varit och jag känner mig älskad för den jag är.

Alla ni vackra varelser därute, det gör mig så ont att så många ändra sitt utseende för att passa in och ”se vacker ut” utifrån något ideal som andra människor har skapat. Tänk att det finns bara EN enda precis som du när du föds, med det utseendet och de gåvor och talanger du har.

Det har ju gått så långt att unga kvinnor opererar sina kön för att likna dem de sett i porrfilmer. Den mest intima och kraftfulla delen av en kvinna – det är utifrån den källan mänskligt liv blir till. Alla kanske inte vill eller kan föda ett barn, men källan är så mycket mer än så. Det är det mest feminina och även en källa till njutning för dig och även för en partner – den bör få vara som den är om den inte orsakar ett problem, fysiskt eller psykiskt.

Min partner Alexander har visat mig något genom sin konst – oj, vad kvinnors kön kan se olika ut. Han berättar också att han får mejl från unga tjejer – ”tack, nu vet jag att jag inte ser så konstig ut”.

Att porträttera kvinnors kön och sedan göra färgrika konstverk av bilderna är kontroversiellt och väcker starka reaktioner på olika sätt. Jag hoppade till lite första gången när jag fick se hans konst och jag rannsakade mig själv och bestämde mig för att ta reda på varför. Jag frågade även mina väninnor och fick helt olika reaktioner – väldigt intressant.

De flesta flickor lär sig väldigt tidigt att det inte är okej att röra sitt kön om det inte har att göra med att kissa eller i samband med mens – det kan vara en orsak till att vi har svårt att försvara oss mot de som anser att de har rätt att röra vid vårt kön när det passar dem. Skulle vi reagera likadant om någon började peta oss i ögat? Allt detta hysch, hysch om kvinnans kön gör att det uppfattas som något som finns utanför oss själva – det är bara något som gynekologen och våra sexpartners tillåts undersöka och experimentera med.

Jag är kvinna – jag äger mitt kön och ingen ska närma sig det utan mitt tillstånd. Det är källan till mänskligt liv och att skada den källan är en skymf mot den plats där vi alla kommer ifrån. ”Source of Life” skapades för att jag förstått vilken magi det finns i den här källan – och vilka starka känslor som förknippas med den och den fantastiska styrkan och kreativiteten som har sitt ursprung där enligt flera uråldriga läror.

Jag bär min ”Yoni bag” med stolthet och kommer att använda Alexanders konst som en dörröppnare till reflektion och samtal kring varför det är så laddat med vårt kön och varför det inte respekteras av alla.

Och du – Just love You – just the way you are …


#kärlekkraftochmod #youareunique #vaginamuseum #girlpower #lovepowerandcourage


13 views0 comments